18 tips om te investeren in een vakantiewoning

18 tips om te investeren in een vakantiewoning

Een vakantiewoning kan een goede investering zijn, maar het is belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden voordat je een aankoop doet. Het kopen van vastgoed is niet iets wat je dagelijks doet. Investeren in vakantiewoningen is al jaren een bewezen rendabele investering. In deze blogpost geven we je 18 tips om je te helpen bij het investeren in een vakantiewoning.

1. Doe je onderzoek

Voordat je een vakantiewoning aankoopt, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de markt. Onderzoek de vraag en het aanbod in de regio waar je wilt investeren. Kijk ook naar de huurprijzen en de kosten van onderhoud en beheer. Door dit vooraf in kaart te brengen kun je al scenario’s schetsen voor de toekomst. Is deze regio rendabel genoeg of niet. Investeren in een vakantiewoning kan voor het rendement zijn maar ook voor jou geluk. Wil je liever regelmatig gebruik kunnen maken van jouw vakantiewoning in plaats van een aantrekkelijk rendement behalen? Overweeg daarom je keuzes goed.

2. Kies de juiste locatie

Bij het investeren in vastgoed zeggen ze vaak de slogan:

‘Locatie, locatie, locatie!’

De locatie is een van de belangrijkste factoren voor het succes van een vakantiewoning. Kies een locatie die populair is bij toeristen. Denk hierbij aan factoren zoals het weer, de natuur, de cultuur en de bereikbaarheid. Populaire trekpleister blijven over het algemeen aantrekkelijk voor toeristen. Dit zorgt voor een hogere bezettingsgraad maar ook hogere concurrentie. Met locatie wordt de specifieke plaats binnen een bestemming bedoelt.

3. Kies een aantrekkelijke bestemming

Naast de locatie is ook de bestemming belangrijk. Kies een bestemming die veel toeristen trekt. Denk hierbij aan steden, kustgebieden, wintersportgebieden of andere populaire vakantiebestemmingen. Kustgebieden zijn vaak bestemmingen voor langere zonvakanties waarbij bepaalde steden populairder zijn voor kort verblijf.

4. Investeer in kwaliteit

Koop een vakantiewoning die van goede kwaliteit is. Dit zal de waarde van je woning op de lange termijn behouden. Vastgoed is een sport voor de langere termijn. Hierbij geld vaak ook dat goedkoop, duurkoop is. Investeer daarom in een vakantiewoning die gemaakt is van kwalitatieve materialen met een langere levensloop. Zorg er ook voor dat de woning is ingericht volgens de laatste trends. Dit maakt de woning aantrekkelijker voor de verhuur.

5. Maak een goed plan

Voordat je een vakantiewoning aankoopt, is het belangrijk om een goed plan te maken. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Welk type vakantiewoning wil je kopen?
  • Hoeveel budget heb je?
  • Hoe wil je de woning verhuren?
  • Hoe wil je de woning onderhouden en beheren?

Maak een bewuste keuze. Als je een vakantiewoning koopt als investering wil je niet te veel omkijk hiernaar hebben. Kies dan bijvoorbeeld voor het investeren in een hotelconcept zoals Mardi Hills wat in samenwerking is met het wereldberoemde Accor Hotels. Een samenwerking met zo’n hotelketen zorgt ervoor dat jouw vakantiewoning goed onderhouden wordt en volgens de standaarden zijn van het merk Accor.

6. Maak een cashflow berekening

Voordat je een vakantiewoning aankoopt, is het belangrijk om een cashflow berekening te maken. Dit geeft je inzicht in de kosten en opbrengsten van je investering. Een investering moet je altijd alleen doen wanneer dit financieel gezond kan. Maak daarom ook een cashflow berekenen van je huidige situatie. Hoeveel geld komt er in en hoeveel geld gaat er maandelijks uit. Bedenk ook of je in de aankomende jaren nog grote uitgave hebt waar je rekening mee moet houden.

7. Overweeg een partnerschap

Een partnerschap kan een goede manier zijn om een vakantiewoning te financieren. Je kunt samen met een vriend, familielid of investeerder een woning aankopen. Doe dit altijd in goed overleg en bespreek de kansen maar vooral ook de risico’s met elkaar. Maak beide een eigen cashflow berekening en kijk waar de kansen liggen. Stel als het nodig is een contract op voor om onenigheid in de toekomst te voorkomen.

Investeren in een vakantiewoning?

Bekijk onze huidge projecten

8. Overweeg een crowdfundingplatform

Een crowdfundingplatform kan een goede manier zijn om een vakantiewoning te financieren. Je kunt geld ophalen bij particuliere investeerders. Je kunt deze investeerders een vast rente percentage geven voor een bepaalde looptijd en natuurlijk het geld tussentijdig aflossen. Je kunt dit soms dan voordeliger doen dan bij de bank. Alhoewel dit een optie is zal LDR Group altijd adviseren om te investeren met vermogen dat over uw beschikking is om minder financiële risico’s te lopen.

9. Neem een hypotheek

Als je niet voldoende eigen geld hebt om een vakantiewoning te kopen, kun je een hypotheek nemen. Let er wel op dat je de hypotheeklasten kunt dragen. Wanneer dit gezond kan is het mogelijk om de kosten (deels) te betalen met de inkomsten uit de verhuur van je vakantiewoning.

10. Zorg voor goede huurders

Goede huurders zijn essentieel voor het succes van je vakantiewoning. Maak duidelijke afspraken met je huurders over de huurprijs, de huurperiode en de voorwaarden voor het gebruik van de woning. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je vakantiewoning op bijvoorbeeld Airbnb te plaatsen om zo wereldwijd huurders aan te trekken. Wil je zelf hier meer controle over hebben? Bedenk dan gratis mogelijkheden zoals het aanbieden van jouw vakantiewoning op forums of Facebook groepen. Mocht je er meer werk in willen steken kun je ook een eigen website laten maken waarop gasten een booking kunnen doen voor jouw vakantiewoning.

Een andere optie is een vakantiewoning te kopen in bijvoorbeeld een hotel of resort zoals het Eilandenproject op Noord Cyprus. Door te investeren in een resort wordt je volledig ontzorgd en kun je gebruik maken van je vakantiewoning wanneer jij wilt!

11. Verhuur je woning via een betrouwbare partij

Als je je vakantiewoning zelf wilt verhuren, moet je er rekening mee houden dat dit veel tijd en moeite kost. Je moet rekening houden met het schoonmaken, het ontvangst van je gasten, de veiligheid, een check nadat er huurders in zijn geweest etc. Je kunt je woning ook verhuren via een betrouwbare partij, zoals Airbnb of Booking.com.

12. Houd de markt in de gaten

De markt voor vakantiewoningen kan snel veranderen. Houd de markt in de gaten om te voorkomen dat je een slechte investering doet. Doe daarom goed onderzoek naar de lokale vastgoedmarkt waar jij je investering wil doen. Probeer tijdens je onderzoek andere investeerders te vinden die al in deze regio hebben geïnvesteerd. Zij kunnen jou meer ins-en-outs geven over de lokale vastgoedmarkt en wellicht hebben zij nog handige tips voor jou!

13. Wees flexibel

De vraag naar vakantiewoningen kan variëren, afhankelijk van het seizoen en de economische omstandigheden. Wees flexibel met de huurprijzen en de beschikbaarheid van je woning. Wanneer je investeert in een gebied waar de zomers lekker zijn maar de winters zeer streng dan kun je in het laag seizoen weinig tot geen inkomsten verwachten. Denk daarom hier goed over na. In Spanje zijn er bijvoorbeeld veel locaties waar het in de zomer zeer toeristisch is maar wanneer je er in de winter komt er veel faciliteiten gesloten zijn.

14. Denk aan de toekomst

Overweeg hoe je vakantiewoning in de toekomst kan worden gebruikt. Misschien kun je de woning in de toekomst verkopen of gebruiken als eigen woning. Is er een daling in de lokale vastgoedmarkt waarin je wil investeren. Grote kans dat je woning dan niet meer waard wordt maar juist minder. Daarnaast is het goed om de politieke situatie in de gaten te houden van de lokale overheid. Zijn er plannen om belastingen te verhogen, toerisme minder aantrekkelijk te maken of andere nadelige regelgeving? Neem dit dan mee in je besluit om te investeren.

15. Neem een verzekering

Zorg voor een goede verzekering voor je vakantiewoning. Dit beschermt je tegen onverwachte kosten, zoals schade of brand.

16. Doe zaken met een professional

Als je niet bekend bent met de vastgoedmarkt, is het verstandig om zaken te doen met een professional. Een makelaar of financieel adviseur kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes. Ga altijd in zee met betrouwbare partijen. Vraag recensies na en doe je onderzoek naar de partijen waarmee je zaken doet.

17. Wees geduldig

Het kan een tijd duren voordat je een vakantiewoning hebt terugverdiend. Wees geduldig en investeer in een woning die je leuk vindt en die je een goede return on investment zal bieden.

18. Geniet van je (eerste) investering in een vakantiewoning

Misschien wel het allerbelangrijkste… Het doen van een investering in een vakantiewoning moet vertrouwd maar vooral ook leuk zijn. Het is een spannende stap maar je doet dit vaak vanuit de motivatie om te kunnen genieten in een warm land met een cocktail in je hand en daarnaast natuurlijk een leuk centje te verdienen! Geniet van het moment en leg deze vast!

Tips om te investeren in een vakantiehuis

Gerelateerde Berichten

Compare

×

 

Hoi!

Heb je een vraag of wil je meer weten over het investeren in vakantiewoningen? Ik help je graag! Klik hier onder om WhatsApp te openen!

× Stel me een vraag!