Vandaag staat er een ritje Famagusta op de planning. Maar niet alleen Famagusta gaan we bezoeken; we nemen ook een kijkje in de wijk Varosha. We staan te popelen om met de steps door deze desolate wijk te manoeuvreren.
Historische achtergrond
Vanuit de nieuwe stad rijden we een zijstraatje in en dan zie je ineens de vestigingsmuren van Famagusta! Famagusta, oorspronkelijk bekend als arsinoe, werd gesticht in de 3e eeuw voor Christus. De stad bloeide op tijdens de middeleeuwen toen het een belangrijke haven- en handelscentrum werd. In deze periode werden vele gotische bouwwerken en kerken gebouwd, waarvan de Lala Mustafa Pasha-Moskee (oorspronkelijk de St. Nicolaas Kathedraal) een van de meest indrukwekkende is.
In 1489 kwam Famagusta onder Venetiaanse heerschappij en werd het versterkt met robuuste stadsmuren en bastions om de stad te beschermen tegen invallen. De Venetiaanse periode eindigde in 1571 toen de Ottomanen de stad veroverden na een langdurige belegering. Onder Ottomaanse heerschappij werd de stad verder ontwikkeld en werden vele moskeeën en badhuizen gebouwd.
De stadsmuren van Famagusta zijn indrukwekkende verdedigingsmuren die de stad omringen. De muren zijn goed bewaard gebleven en bieden een kijkje in de militaire architectuur van die tijd. Vanuit elke hoek kan je de stadsmuur beklimmen en heb je een mooi uitzicht over de stad.
Petek Pastanesi
Nadat we onze auto geparkeerd hebben lopen we de stad in. Het is zondag, dus het is rustig op straat. Mike kent de stad op zijn duimpje, want hij gaat vaak met klanten hiernaartoe. Ik laat mij dan ook door hem leiden 🙂 We lopen langs de eerste restaurantjes. Petek Pastanesi, zo oud als de Turkse republiek Noord-Cyprus, is de beste en bekendste banketbakkerij uit de regio! Hun ijsjes, baklava, taarten en Turkse lekkernijen zijn heerlijk. En ook het interieurontwerp is smaakvol. Het is erg leuk om er te zitten met de geluiden van vogels op de achtergrond. We slaan hem voor deze keer over, want er staat een lekker fruitsapje op ons te wachten!
Lala Mustafa Pasha Moskee en een sapje
We lopen verder langs nog meer restaurantjes en wat souvenirwinkeltjes en komen uit op het plein waar de Lala Mustafa Pasha Moskee staat.
De Lala Mustafa Pasha Moskee, vroeger bekend als de St. Nicolaaskathedraal, is een van de meest indrukwekkende gotische gebouwen in de regio. Gebouwd in de 14e eeuw, werd het omgebouwd tot een moskee na de Ottomaanse verovering. Het toont een mix van Gotische architectuur met Ottomaanse elementen, wat een unieke culturele samensmelting weergeeft!
We maken een paar fotootjes en strijken dan neer bij ´Bep´. Samen met haar man maakt zij lekkere sapjes en we kiezen een heerlijk plekje in de schaduw. Bep maakt voor ons een granaatappel-sap en we genieten even van het briesje!
Na het sapje lopen we nog even door de stad met de gezellige winkelstraat van souvenirs en restaurants, om vervolgens de auto in te stappen naar Varosha. Spannend!
Varosha
Varosha, ooit het bruisende toeristische hart van Famagusta, is sinds 1974 verlaten.
In de jaren 60 en vroege jaren 70 was Varosha een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Cyprus en de hele Middellandse Zee. De wijk trok beroemdheden en rijke toeristen aan met zijn luxe hotels, prachtige stranden en levendige nachtleven. Varosha was een symbool van welvaart en moderniteit.
Totdat in 1974 de Turkse invasie kwam met als gevolg dat Varosha werd geëvacueerd en omheind door Turkse troepen. De bewoners vluchtten en lieten hun bezittingen achter, in de hoop snel terug te keren. Dit gebeurde echter niet, en de wijk bleef afgesloten en onbewoond; een verboden militaire zone.
Wij huren een step om door de verlaten wijk te manoeuvreren. We mogen hem voor 2 uur gebruiken, dat is lang! Maar we wisten dan ook niet dat bijna de gehele wijk open staat voor bezoek. Sommige straten kunnen we niet in vanwege instortingsgevaar, maar we kunnen heel veel wel zien. De hotels, huizen en winkels zijn verlaten en vervallen. De natuur heeft een deel van het gebied teruggewonnen, met bomen en planten die door de gebouwen groeien. De verlaten straten en gebouwen geven een fascinerende indruk van een stad die plotseling in de tijd bevroren is.
En dan komen we ineens bij een druk strand! Zelfs met tentjes om te eten & drinken. Dat is een heel groot contrast: aan de ene kant verlaten hotels en huizen en aan de andere kant het strand waar families en vrienden samen komen.
We lezen dat er de afgelopen jaren stappen zijn ondernomen om delen van Varosha weer te openen voor publiek, waaronder een deel van het strand in 2020.
Deze heropening van Varosha wordt gezien als een mogelijke stimulans voor verdere onderhandelingen tussen de Grieks-Cypriotische en Turks-Cypriotische gemeenschappen.
In de tussentijd zullen wij genieten van het strand, want het is één van de mooiste stranden van (Noord) Cyprus!