Girne; een charmante oude binnenstad met prachtige uitzichten vanaf de Bellapais Abdij en St. Hilarion Castle

Girne; een charmante oude binnenstad met prachtige uitzichten vanaf de Bellapais Abdij en St. Hilarion Castle

Girne, ook bekend als Kyrenia, is een prachtige kuststad in Noord-Cyprus. Beroemd om haar rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en charmante oude binnenstad.

Vanuit een lange kustweg die loopt langs het dorpje Esentepe en langs tal van nieuwbouwprojecten, komen we aan in Girne. Onze eerste tussenstop is Lord´s Palace Hotel. Vanaf dit 5-sterrenhotel heb je een prachtig uitzicht over de bergen en haven van Girne. Wij drinken een lekkere ontbijtsmoothie en kunnen er weer tegenaan om onze weg te vervolgen.

We parkeren onze auto bij de algemene parkeerplaats, waar je bij het afrekenen nog gewoon je kenteken doorgeeft en bij een meneertje betaald. Heerlijk ouderwets.

Vanaf de parkeerplaats lopen we richting de oude binnenstad en Kyrenia Castle. Een oude visserman verwelkomt ons.

Kyrenia Castle

Kyrenia Castle is een historisch kasteel en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar de Byzantijnse periode. Het werd gebouwd in de 7e eeuw om de stad te beschermen tegen Arabische invallen. Tijdens de Kruisvaarders periode en daarna de Venetiaanse periode werd het kasteel verder versterkt en uitgebreid. Na de verovering door de Ottomanen in 1571 werd het kasteel gebruikt als een militair garnizoen en gevangenis.

Een van de hoogtepunten van Kyrenia Castle is het scheepvaartmuseum, waar een van de oudst bewaard gebleven scheepswrakken ter wereld te zien is.

Mike heeft het druk met werk, dus die laat ik even lekker bij het tentje zitten op de binnenplaats. Terwijl ik door de gangen en over de muren loop, om te genieten van het prachtige uitzicht over de oude haven en de stad Girne.
Leuk weetje: het bezoeken van musea, kastelen en andere bezienswaardigheden is een koopje. Voor gemiddeld 1,50 euro heb je een kaartje!

De oude binnenstad

Vanuit het kasteel staan we midden in de Oude Haven, het hart van de oude binnenstad. We struinen langs de restaurantjes en de vissersbootjes en genieten van de sfeer.

Ik heb een leuk plekje doorgekregen van de buurmannen voor lunch en laat die nou net om de hoek zitten! Nima is de naam. Wat een heerlijk restaurant. Super vriendelijke bediening, lekker eten en een geweldige sfeer. Wij komen zeker nog een keer terug voor de Live muziek in het weekend!

Na het eten slenteren we nog even door de stad. De oude binnenstad is bezaaid met goed bewaarde traditionele huizen en geven een authentiek beeld van het leven in de Girne door de jaren heen. De smalle geplaveide straatjes kronkelen door het gebied en onthullen bij elke bocht nieuwe verrassingen, zoals kleine pleintjes, verborgen binnenplaatsen en charmante winkeltjes. 

Het enige wat we nog niet hebben meegemaakt is de markt. Die schijnt levendig en vol kleur te zijn! En met Mike als reisgenootje is geen vakantie compleet als we niet de lokale markt hebben bezocht 🙂 Dus daarvoor komen we nog een keer terug!

Bellapais Abdij

Gelegen op een heuvel net buiten de stad, is deze gotische Abdij uit de 13e eeuw een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur.

Vanuit Girne rijdt je omhoog zo het schilderachtige dorp Bellapais in. Op een gegeven moment weet je niet of het een voetpad is waar je op rijdt of een autoweg, het is zo smal! 

Maar gewoon even doorzetten (in de hoop dat er geen andere auto komt), en dan zie je daar de prachtige abdij verschijnen!

De Abdij is gelegen op een heuvel met een adembenemend uitzicht over de stad Girne en de Middellandse zee. Het omliggende landschap, met zijn groene valleien en bergen, draagt bij aan de serene en idyllische sfeer van de locatie. 

De Bellapais Abdij werd beroemd door de Britse schrijver Lawrence Durrell, die het beschreef in zijn boek ´Bitter lemons of Cyprus´. Durrell woonde een tijdje in Bellapais en zijn beschrijvingen van het dorp en de Abdij hebben bijgedragen aan de bekendheid ervan.

De Bellapais Abdij werd in de 13e eeuw gesticht door Augustijner monniken die uit Palestina waren gevlucht tijdens de kruistochten. 

De Abdij is een prachtig voorbeeld van Gotische architectuur met hoge gewelven en sierlijke bogen. De indrukwekkende kloostergangen en de kerk van de Abdij is een van de best bewaarde delen van het gebouw. Eten deden de monniken in het refectorium, dat tegenwoordig wordt gebruikt als concertzaal tijdens het Bellapais festival.

Na een wandeling door de Abdij en de prachtige tuinen met eeuwenoude bomen kan je heerlijk neerstrijken op het terras voor een koffie, lunch of wat wij hadden; een heerlijke cocktail! En voor wie daarna nog genoeg energie over heeft, kan een wandeling maken door de omliggende natuur, waarbij het prachtige gebouw van meerdere kanten wordt gezien.

PXL_20240320_105119271
PXL_20240320_103734563

St. Hilarion Castle

Bij een bezoek aan Girne mag ook het St. Hilarion Castle niet ontbreken. Het is een magische plek vol geschiedenis, legendes en prachtige uitzichten.

Vanuit Girne sla je op een gegeven moment rechtsaf het gebergte in. De weg voert je langs een militaire zone, dus wees voorzichtig. Ikzelf heb er niks van gemerkt, behalve dat er bussen met jongemannen vanuit de militaire zone ook een bezoek deden aan het kasteel 🙂

Ik heb mijn auto bij het beginpunt geparkeerd en ben aan de klim naar boven begonnen.

Het kasteel is namelijk verdeeld in drie niveaus, waarbij het hoogste niveau zich op 732 meter bevindt! Dit was het laatste toevluchtsoord in tijden van belegering en biedt een spectaculair uitzicht over de kust en het omliggende landschap.

Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de 10e eeuw door de Byzantijnen als een klooster en verdedigingswerk om invallen van Arabische piraten te voorkomen. Tijdens de 12e en de 13e eeuw werd het kasteel uitgebreid en versterkt door de kruisvaarders en de Lusignan-koningen van Cyprus.

Het laagste niveau bevatte de stallen, opslagruimtes en woningen voor bedienden & soldaten en op het middelste niveau bevinden zich de koninklijke vertrekken, de kapel en de grote hal. 

Bezoekers kunnen het kasteel verkennen en door de verschillende niveaus en kamers dwalen. De goed bewaarde ruïnes bieden een fascinerend kijkje in het middeleeuwse leven en de militaire architectuur.

Let wel: het is een behoorlijke klim om bovenaan de top te komen, dus ga niet net als Tess op slippertjes 😉

Gerelateerde Berichten

Compare

×

 

Hoi!

Heb je een vraag of wil je meer weten over het investeren in vakantiewoningen? Ik help je graag! Klik hier onder om WhatsApp te openen!

× Stel me een vraag!