Grote daling verkoop vakantiehuisjes in Nederland in 2023

Grote daling verkoop vakantiehuisjes in Nederland in 2023

Recreatievastgoed in Nederland was een tijdlang booming, vooral in de coronaperiode. Daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen. In 2023 zag je een dramatische daling in de verkoop van recreatiewoningen in Nederland, het laagste punt in zeven jaar, volgens een recent rapport van de NVM. Hoewel minder mensen bereid waren een vakantiehuis te kopen, is de gemiddelde verkoopprijs juist gestegen naar een record van €228.000. Vooral de verhoogde overdrachtsbelasting van 10,4 procent, de hogere hypotheekrente en wijzigingen in box 3 maakten het voor jou minder aantrekkelijk om een tweede woning aan te schaffen in Nederland. Er zijn echter grote regionale verschillen te zien, waarbij de Veluwe de meeste verkopen realiseerde en de Waddeneilanden de duurste locaties blijven.

Laagste punt in zeven jaar tijd bereikt

Volgens het jaaroverzicht van de NVM bereikte de verkoop van recreatiewoningen in Nederland in 2023 het laagste punt in zeven jaar. Vorig jaar werden slechts 3.718 vakantiehuisjes verkocht, een daling van ruim 30 procent in vergelijking met 2022. Dit is opvallend, aangezien het aanbod stabiel bleef. Ondanks de afname in verkopen, nam de gemiddelde verkoopprijs toe en bereikte het hoogste punt sinds 2004 met gemiddeld 228.000 euro per woning.

Regionale deelmarkten

Er is een opmerkelijke variatie tussen verschillende toeristische regio’s in Nederland, zoals de NVM benadrukt. De Veluwe zag de grootste toename in verkoopprijzen en had de meeste verkochte vakantiehuisjes, terwijl Flevoland de minste had. Op de Waddeneilanden steeg de gemiddelde verkoopprijs naar 481.000 euro en verdubbelde het aanbod. Deze verschillen tonen aan dat er geen sprake is van een uniforme nationale markt voor recreatiewoningen.

In de regio Veluwe waren de verkoopprijzen het hoogste van heel Nederland, waar de verkoop van vakantiewoningen nog steeds behoorlijk actief bleek. Hier zag je een duidelijk contrast met Flevoland, waar het aantal verkochte woningen het laagst was. Daarnaast blijven de Waddeneilanden de duurste locaties voor vakantiehuisjes, met prijzen die in 2023 stegen tot gemiddeld 481.000 euro en het aanbod daar zelfs verdubbelde. Deze gedeelde inzichten geven je een duidelijk beeld van de regionale dynamiek binnen de markt voor recreatiewoningen.

Toename buitenlands vastgoed

Steeds meer Nederlanders kijken buiten de landsgrenzen voor een vakantiewoning. Door de onzekere periode in corona tijd was er enorme vraag naar vakantiewoningen binnen Nederland. Nu er weer volop gereisd kan worden, maakt men daar ook gebruik van.

De hoge prijzen, de veranderende regels omtrent belastingen in Nederland en Europa en het klimaat zorgen ervoor dat mensen sneller kiezen voor populaire bestemmingen zoals Spanje, Dubai of Noord-Cyprus.

Bij LDR Group zien wij deze toename ook. Regelmatig spreken wij relaties die aangeven dat hun vastgoed in Nederland niet meer rendabel is. Hun vakantiewoning heeft in sommige gevallen in Nederland een mooi waardestijging meegemaakt maar het is nu lastig verkopen. “Met moeite halen we nu 3% rendement als we er zelf geen gebruik van maken”.

Het rendement wordt elders gehaald. Men wilt liever een vakantiewoning op een mooie ‘exotische’ locatie, waar het weer aangenaam is, de kosten van leven laag en de vastgoedprijzen laag. Bij LDR Group begeleiden wij wekelijks relaties met hun verkoop in het buitenland en zien die vraag eigenlijk alleen maar toenemen. Logisch ook wanneer het in Nederland steeds minder aantrekkelijk wordt gemaakt.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op of vraag van onze projecten een brochure aan, we helpen u graag!

Compare

×

 

Hoi!

Heb je een vraag of wil je meer weten over het investeren in vakantiewoningen? Ik help je graag! Klik hier onder om WhatsApp te openen!

× Stel me een vraag!