Karpas Peninsula: ongerept en authentiek

Karpas Peninsula: ongerept en authentiek

Karpas Peninsula: ongerept en authentiek

Wat is er mooier dan op een zo goed als verlaten droomstrand door de kabbelende golfjes te waden? De Karpas Peninsula, het Schiereiland van Noord-Cyprus, herbergt deze paradijselijke plekjes. 

Karpas Peninsula

Waar je in Zuid-Cyprus bij wijze van moet dringen voor een plekje op het strand, kan je hier nog stranden vinden die exclusief voor jou zijn. En de route ernaartoe maakt de beleving nog specialer; alsof je duizenden kilometers verwijderd bent geraakt van de bewoonde wereld, met onderweg enkele authentieke dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan en je het echte eilandleven ontdekt. 

De Karpas Peninsula onderscheidt zich door de geografische ligging van de rest van het eiland. Het is een onaangetast natuurgebied waar verschillende soorten vogels, prachtige bloemen en de beroemde wilde ezels te vinden zijn. Daarnaast heeft deze regio speciale zorg en bescherming, omdat zeeschildpadden hier hun broedplaats hebben. In de maanden juli en augustus hoop ik hier vrijwilligerswerk te kunnen doen, samen met onze buurman Mahendra. Hij is gek op dieren en helpt bij verschillende projecten. Een mooie kans voor mij om daar kennis mee te maken.

Overvallen door piraten

De eerste keer dat wij rond gingen toeren op de Karpas Peninsula, wilden wij een bezoekje brengen aan de ezels. We waren al even onderweg en de weg werd steeds ruiger. Nergens hadden we gelezen dat we een 4×4 nodig zouden hebben! Dat bleek ook niet het geval te zijn; twee biologen die wij onderweg gelukkig tegenkwamen, vertelden ons dat we helemaal aan de andere kant moesten zijn! Maar niet getreurd, zij konden ons wel wat anders laten zien. Een klein stukje verderop komt een ruïne in zicht van een kerkje en enkele stenen van wat vroeger huizen moesten zijn geweest. Zij vertelden ons dat dit dorp vaak door piraten werd overvallen, omdat het zo goed zichtbaar was vanaf zee. De bewoners hebben toen eigenhandig het dorp verplaatst het binnenland in, wat nu Dipkarpaz heet 😊

Uiteindelijk zijn wij met een enorme omweg, tegen zonsondergang, toch nog bij de ezeltjes aangekomen en hebben wij ook nog een blik kunnen werpen op Golden Sand beach. Maar dit moesten wij nog een keer overdoen.

En zo zaten wij vorige week in de auto op weg naar de Karpas Peninsula, met een grote zak wortels op onze schoot. Daar hebben wij de vorige keer van geleerd, want als je die niet bij je hebt, laten de ezels jou er niet langs. Zodra je verder wilt rijden, rennen ze snel voor je auto!

Ezels Noord-Cyprus
Ruïne Noord-Cyprus

Groene valleien en authentieke dorpjes

Wij vertrokken dit keer vanuit Bafra, het dorp waar Thalassa Beach Resort zich bevindt en het geografische beginpunt van de Karpas aan de oostelijke kant is. Onze navigatie stelden wij in op de langste route met als eindpunt Golden Sand Beach; Het prachtige ongerepte zandstrand met zijn goudgele duinen.

De route voerde ons mee langs authentieke dorpjes, gelegen in de groene valleien, waarbij het leven een heel ander ritme heeft. In elk dorp rijst een witte moskee op tegen de blauwe lucht, terwijl ik geniet van het eenvoudige leven dat de bewoners hier lijken te leiden.

Palmbomen en groene vallei

Golden Sand Beach

Het laatste stuk voert je mee door een landschap van ruige heuvels en uitgestrekte velden. Maar niet alleen de heuvels zijn ruig, de weg is dat namelijk ook! Het is een uitdaging om zo veel mogelijk gaten in de weg te omzeilen. Uiteindelijk zie je een bordje staan dat naar rechts wijst en via een onverharde weg bereik je Golden Sand Beach. Het voelt alsof je op een onbewoond eiland terecht bent gekomen..

Wij hebben een duik genomen in het heldere water en een stuk gewandeld langs de zee en door de duinen. Wat is het hier mooi, rustig en onaangetast.

Na deze heerlijke pauze stapten we de auto weer in, klaar om de ezels te verblijden met onze wortels! Net voordat je het gebied inrijdt waar de ezels leven, ligt er een restaurant in de laatste bocht met een geweldig uitzicht over Golden Sand Beach. Hier zijn wij even gestopt voor een drankje en een hapje. Het is aan te raden om het alleen bij een drankje te houden 😉

Ondeugende ezels

De ezels waren weer net zo schattig en ondeugend als de vorige keer. Waar ze voorheen nog als pakezels werden gebruikt, leven ze nu vrij in dit mooie uitgestrekte natuurgebied.   De liefhebber kan nog helemaal doorrijden tot het uiterste puntje van het eiland, waarbij het helemaal voelt alsof je op het einde van de wereld bent beland!

Ondeugende Ezels Noord-Cyprus

Favoriete gebied

De Karpas Peninsula is ons favoriete gebied van het hele eiland. Afgelopen week zijn wij dan ook weer de auto in gestapt en richting de plek gereden waar wij de vorige keer waren verdwaald. Dit is aan de noordelijke kant. Tijdens onze rit zagen wij toen een vrolijke wegwijzer in the middle of nowhere en deze heeft onze aandacht getrokken!

Vanuit ons huis in Küçükerenköy rijden wij via Tatlisu, wat geografisch gezien het beginpunt van de Karpas is aan de noordelijke kant en waar het K-Island resort wordt gebouwd, naar onze tussenstop; Karpaz Gate Marina Hotel. Wij hebben gehoord dat je hier heerlijk kunt vertoeven bij de beachclub met een infinity pool, beachbar en zonnebedden. Om de ervaring compleet te maken hebben wij ook een massage geboekt bij de Spa🙏. Het is een heerlijke plek om te vertoeven; een lekker muziekje op de achtergrond, uitzicht op de zee & de haven en een fijn restaurant.

The Island

Maar ons hart maakt pas een sprongetje als we aankomen bij The Island. De plek waar de wegwijzer ons naartoe heeft geleid. Hier zou ik voor altijd willen blijven 😊

Verstopt op de rots hebben de eigenaren eigenhandig een barretje gebouw van hout en palmbladeren. Om ons heen zien we gekleurde bloemen, een hangmat, leuke zitjes, een moestuin en via een uit de rotsen gehakte trap kom je op een paradijselijk strand met kristalhelder kabbelend water. Een menukaart hebben ze hier niet, ze vertellen het je gewoon! Wij houden ervan! En als blijkt dat je hier ook een ingericht tentje kunt huren, heb ik, denk ik, mijn favoriete plek op Noord-Cyprus ontdekt!

Wegwijzer
Chill plek Noord-Cyprus

Gerelateerde Berichten

Compare

×

 

Hoi!

Heb je een vraag of wil je meer weten over het investeren in vakantiewoningen? Ik help je graag! Klik hier onder om WhatsApp te openen!

× Stel me een vraag!