Het toerisme in Spanje neem sterk toe in 2024. Gevolgen hiervan is dat Spanjaarden zelf een toenemende onvrede ervaren over de massale komst van toeristen. De lokale overheden overwegen nieuwe beleidsmaatregelen om de druk op populaire bestemmingen te verminderen. Dit resulteert in discussies over duurzame toerismepraktijken en het behoud van lokale cultuur, die jou als reiziger of investeerder ook kunnen beïnvloeden. De uitdaging blijft om een balans te vinden tussen economische voordelen en de kwaliteit van leven voor de bewoners.
100 miljoen vakantiegangers naar Spanje in 2024
Spanje lijkt opnieuw op weg te zijn naar een bezoekersrecord. In de eerste helft van 2024 is het aantal internationale toeristen met maar liefst 13 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd neemt de ontevredenheid onder de lokale bevolking toe vanwege de nadelige gevolgen van het massatoerisme.
In de eerste zes maanden van dit jaar verwelkomde Spanje 42,5 miljoen buitenlandse toeristen. De maand juni sprong er met een groei van 12 procent ten opzichte van juni 2023 extra uit, aldus cijfers van het Spaanse statistiekbureau INE.
Als het huidige groeitempo aanhoudt, zou Spanje dit jaar wel eens 100 miljoen vakantiegangers kunnen ontvangen. Dit zou het record van 85 miljoen toeristen uit 2023, dat al boven het pre-pandemische niveau van 83,7 miljoen bezoekers uit 2019 lag, aanzienlijk overtreffen. Spanje, dat alleen Frankrijk voor zich moet dulden als populairste bestemming ter wereld, lijkt zo zijn positie in het internationale toerisme verder te verstevigen al is een groot deel van de bevolking daar niet blij mee.
Massatoerisme vergroot wooncrisis in Spanje
In Spanje heerst er een enorm woningtekort. Het woningtekort is gestegen tot 600.000 woningen terwijl de leegstand verder stijgt naar zo’n 448.000 woningen.
LEES OOK:
Vooral in de populaire steden wordt het contrast steeds groter. In Barcelona zijn er bijvoorbeeld al maatregelen aangekondigd. Het massatoerisme zorgt ervoor dat er steeds meer woningen gebruikt worden voor korte termijn verhuur op platformen zoals Airbnb. Inwoners die minder te besteden hebben zijn haastig op zoek naar (sociale) huurwoningen. Door het toerisme kopen investeerders woningen op om te verhuren aan toeristen en vragen daar een hoge huurprijs voor. Zo komen woningzoekende niet aan bod.
Daarnaast worden er door projectontwikkelaars nieuwe gebieden ontwikkeld, voornamelijk gericht op woningen voor investeerders en toeristen. Ontwikkelaars kunnen zo een hogere verkoopprijs vragen en meer verdienen aan projecten in vergelijking met projecten voor (sociale) huisvesting.
Al de hele maand juni zijn er op het vasteland en de drukbezochte eilanden demonstraties tegen het massatoerisme.
Aangekondigde maatregelen
Begin juli heeft de Spaanse regering nieuwe maatregelen aangekondigd om de wildgroei van vakantiewoningen in te dammen. Zo wordt er tegen het einde van volgend jaar een nationaal register ingevoerd voor vakantiewoningen, bedoeld om het aanbod strikter te reguleren. Daarnaast is er een verscherpte controle aangekondigd op de vergunningen van verhuurders die hun accommodaties aanbieden via platforms zoals Booking.com en Airbnb.
Een belangrijke stap in deze regulering is de beperking op het aantal verhuurlicenties dat wordt afgegeven. Deze maatregel is bedoeld om de ongecontroleerde groei van vakantieverhuur tegen te gaan, die steeds meer druk legt op lokale gemeenschappen en de woningmarkt verstoort. Door minder nieuwe licenties te verstrekken, hoopt de Spaanse regering het evenwicht tussen toerisme en leefbaarheid te herstellen, vooral in populaire steden en regio’s die zwaar onder de druk van massatoerisme gebukt gaan.